Thursday, October 18, 2007

Mihai Nechita Burculet




Biografie

" Studiul de Arta Plastica la Academia de Arta din Iasi (1977)
" Studiul Istoriei Artelor la Academia de Arta "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti (1982)
" Profesori mentori: Dan Hatmanu, Dimitrie Gavrilean si Victor Mihailescu-Craiu
" Incepand cu 1977 activ ca profesor de desen si istoria artelor in orasul Tg. Ocna, judetul Bacau

Pictorul Mihai Nechita-Burculet s-a nascut la 05 Februarie 1949 in satul Sarca, judetul Iasi si provine dintr-o familie de credinciosi ortodocsi. Este casatorit, sotia sa a studiat conservatorul, au doi copii, o fiica si un fiu. Familia Nechita-Burculet locuieste la Tg. Ocna, judetul Bacau.

O scurta definitie a artei pictorului Mihai Nechita-Burculet - o combinatie armonioasa de suprarealism, umor si sentimente adanci.
Influente

Influentele in pictura lui Mihai Nechita-Burculet:
" Influente ale picturii universale - Bazele compozitiei si ale culorii din pictura secolelor 17 - 18: Scoala Spaniola (Velasquez, Zurbaran), Scoala Flamanda (Rembrandt), Scoala Olandeza (Vermeer)
" Cercetarea subconstientului: in arta secolului 20 - Salvador Dali, Rene Magritte, Victor Brauner, Tristan Tzara
" Influente ale picturii romanesti vizibile in elementele specifice romanesti in arta pictorilor Corneliu Baba, Victor Mihailescu-Craiu, Dan Hatmanu
" Influenta ortodoxismului: exista o legatura vizibila a pictorului Mihai Nechita-Burculet cu traditiile romanesti si credinta ortodoxa. Mihai Nechita-Burculet picteaza si icoane inspirate din iconografia bizantina.

Pictorul Mihai Nechita-Burculet arata inca din copilarie un mare interes fata de peisajul si natura inconjuratoare satului sau natal, ale carui culori si forme se regasesc in pictura lui de mai tarziu. Marea sa sansa a fost intalnirea cu pictorul Victor Mihailescu-Craiu, un peisagist exceptional. Acesta a reprezentat primul si cel mai important profesor si mentor, cu care Mihai Nechita-Burculet a invatat sa descifreze secretele culorilor si ale compozitiei si sa iubeasca pictura.

Tehnica folosita este cea a picturii clasice, ulei pe panza. Armonia compozitionala si a culorii urmeaza regulile compozitiei clasice. ablourile sale sunt lucrate foarte minutios, atat din puntul de vedere al conceptului cat si al tehnicii. El lucreaza totul cu propriile maini, inclusiv ramele tablourilor, acestea fiind parte componenta a lucrarii. Pictorul a avut o perioada in care isi prepara singur chiar si culorile si anumite produse speciale pentru prepararea panzelor dupa retete vechi.
Directii / Tendinte / Teme:

Pictura lui Mihai Nechita-Burculet se bazeaza pe elemente bizantine si traditionale romanesti si tinde catre universalitate. Majoritatea picturilor sunt suprarealiste create in tehnica realista. Picturile sale oglindesc imaginea absolut individuala a lumii lui inconjuratoare. Foarte multe picturi arata legatura cu satul sau natal prin peisaje, culori, case, dar si prin obiecte in diverse compozitii. O tema preferata este atitudinea umana dar si superficialitatea umana, ironia subtila, teatrul lumii noastre. Portretele prezinta personaje imaginare si unele foarte apropiate pictorului, din familie: mama, sotia, fiica, fiul, sau autoportrete in diferite atitudini, cum ar fi "Autoportretul la 80 de ani".

O parte importanta a muncii pictorului Mihai Nechita-Burculet este legata de credinta ortodoxa. El se preocupa nu numai cu pictura de icoane, dar si cu restaurarea unor obiecte de cult si a picturii bisericesti, atat tehnic cat mai ales din punctul de vedere al istoriei artei.

In afara de pictura, in sfera de preocupari ale artistului sunt si proiectele urbanistice-peisagistice si de restaurare a monumentelor istorice si de arta. A realizat si condus lucrarile de constructie a urmatoarelor proiecte:
- Monumentul detinutilor politici din Tg. Ocna, langa fostul penitenciar;
- Monumentul intrarii in orasul Tg. Ocna;
- Conceptul si realizarea proiectului de interior al Liceului Teoretic Tg. Ocna;
- Conceptul si realizarea proiectului de design al fatadelor exterioare al sediului firmei "Neon Wiesbauer" in Regensburg, Germania

Expozitii personale:

" 2004 Regensburg (Germania)
" 2004 Sittard (Olanda)
" 2002 Onesti
" 2001 Bucuresti
" 1996 Regensburg (Germania)
" 1991 Rixheim (Franta)
" 1989 Ploiesti
" 1988 Cluj
" 1987 Bacau
" 1979, 1983, 1995, 1999 Onesti
" 1975, 1977 Iasi
Expoziti de grup:
" 1976-2001 in Iasi, Bacau, Chisinau, Galati, Suceava, Bucuresti

Lucrarile pictorului se gasesc in colectii particulare in Franta, Germania, Olanda, Canada, Israel, Anglia si Romania.




























1 comment:

Mihaela C. said...

Pur si simplu minunate.

Traffic de la data de 6 octombrie 2007