Thursday, January 10, 2008

Andrei Pandele


(O poză face cât o mie de cuvinte)
Andrei Pandele a fost închis în cutia Pandorei comuniste. Acum putem întredeschide, cu frică, acel capac. Totul expus într-o expoziţie, “Fotografii interzise şi imagini personale”
Vernisaj joi, 20 decembrie/ 17h00
20 decembrie 2007 -3 februarie 2008
Galeria etaj 3/4, MNAC
Bd. Nicolae Bălcescu, nr.2 (Teatrul Naţional Bucureşti)
Fotografia poate devia de la dorinţa de a înmagazina cumva momentele plăcute, spre microbul artei fotografice. O fotografie de artă nu mai vizează evenimentul în sine ci senzaţia celui care vede evenimentul ochiul de artist.
De treizeci de ani, Andrei Pandele se uita atent la orasul lui, Bucuresti. Cu meticulozilate, el a inregistrat tot. Fotografiile lui povestesc istoria unui oras traumatizat care inca incearca sa-si vindece ranile. Andrei Pandele nu a fost doar un martor “privilegiat” al vremurilor ci mai ales un excelent fotograf, cu o privire pertinenta si de o estetica impresionanta. Compozitia riguroasa a imaginilor sale ne aminteste de un alt mare martor al secolului, Henri Cartier-Bresson, pe care Andrei Pandele l-a insotit in 1975 in timpul unei calatorii prin Romania.

Intre marturie istorica si poetizare a realului, fotografiile lui Andrei Pandele par sa reintroduca cotidianul in evenimentul istoric. Incepand cu cliseele realizate inainte de 1989, in timpul revolutiei si de atunci incoace, istoria recenta a Romaniei devine perceptibila prin intermediul privirii decalate a lui Andrei Pandele. Fotografii cu nuante ironice, cateodata dulci-amare.

“Ma intereseaza actiunea si viata reala. Ma farmeca lumina si culoarea. Sunt atras de convergente irepetabile intre lumini si subiecte efemere. Imaginile personale - un fel de paranteze la fotografiile interzise - sunt facute dupa dispozitie, la convergenta dintre vreme, lumina si subiect. Aveam speranta tulbure ca voi strange fotografiile intr-o carte peste douazeci de ani." Andrei Pandele
Organizatori: MNAC, Ordinul Arhitectilor din Romania
Parteneri MNAC: HP, BRD
Sponsori: Peroni, Aras, Ame Design, Mons Medius
Partneri media: 24 Fun, Re:PUBLIK, Igloo, Arhitectura

No comments:

Traffic de la data de 6 octombrie 2007