Saturday, December 15, 2007

MARCEL GUGUIANU

“Artistul nu cunoaste supusenie, dar nici anarhie”, cugeta Marcel Guguianu. Creatia nu poate fi decat un spatiu al libertatii, hrana spirituala a unei societati in care artistul, aflat in slujba frumosului, isi pune amprenta asupra istoriei neamului.

Spune Angie Ivan despre Marcel Guguianu:
Sculptorul Marcel Guguianu
In Romania anului 2007, artistul este adesea marginalizat de catre societatea civila si asta din cauza lipsei de preocupare in promovarea valorilor reale si a educarii gusturilor artistice ale romanilor. In contextual ignorantei culturale a perioadei de tranzitie si cat timp ne agatam de scuze penibile, precum cultura nu vinde, nu va exista o piata solida a operelor de arta. Fara aceasta, un ganditor al frumosului nu numai ca nu va primi aprecieri nationale, dar nici nu va avea recunoasterea financiara cuvenita. La inceput de drum sau consacrat, este de-a dreptul dureros cand un artist multumeste ca a fost luat in seama. Incercarile acestuia de a-si face cunoscute lucrarile peste ocean sau intr-o Europa fara granite reprezinta o sansa in lupta supravietuirii artistice, cu speranta unei alternative atunci cand Romania va avea respect pentru arta.
Un exponent de marca al artei romanesti este, fara indoiala, sculptorul Marcel Guguianu. Nascut in 1922 la Barlad, maestrul a sculptat in bronz si marmura portrete, ansambluri statuare si torsuri avand in centrul universului artistic „Eternul flagrant-Femeia”, cum ii place acestuia sa spuna. Cetatean de onoare al Bucurestiului, Mehedintiului si Barladului, Cavaler al Ordinului “Steaua Romaniei”, premiat cu numeroase distinct ii nationale si internationale, dintre care: Diploma decernata de Centrul Biografic International din Cambridge care autentifica includerea acestui roman in Top 100 Artist 2007, cotinuand cu Palm d’Or, Medalia de Aur Academia Braziliei, Placheta si Medalia de Onoare a Republicii San Marino, unde „Neutralitate” a ajuns si timbru filatelic, cu numeroase expozitii internationale, si o „Ciocarlie” care a devenit emblema Bancii Mondiale din Washington, maestrul Guguianu este considerat de I.Iliescu „Rodin al Romaniei” si denumit de americani „a sexy senior citizen”. El spune cu modestie: „Sunt doar un meserias.”
Da, dar unul genial!

Cele mai reprezentative lucrări:














No comments:

Blog Archive

Traffic de la data de 6 octombrie 2007