Sunday, December 30, 2007

Decebal Bădilă

Nascut la Constanta la 19 februarie 1968, Decebal Badila se poate considera totusi bucurestean, intrucit familia lui s-a mutat in capitala pe cind el avea...doi ani.
Initial atras de pian, a devenit curind, un admirator fara rezerve al fratelui sau mai mare, regretatul contrabass-ist virtuoz si profesor de renume international Ovidiu Badila.
Astfel, a invatat de timpuriu a stapini tainele acestui instrument, dobindind la virsta de 11 ani primul premiu ca solist la bass-ul acustic, in cadrul Festivalului National de Muzica.
Din 1984 a adoptat ghitara bass; s-a perfectionat in scurt timp, definindu-si o maniera proprie de interpretare. Drept recunoastere a talentului sau, a fost invitat a sustine la Televiziune recitaluri solo.
In 1986, topurile de jazz il desemnau deja drept cel mai bun instrumentist la contrabass acustic si bass electric din România, motiv pentru care i s-au propus numeroase colaborari cu artisti de jazz si de muzica pop.

Intre 1987 si 1990, Decebal Badila a urmat – in paralel cu activitatea sa muzicala, studii de matematica si fizica la Universitatea din Bucuresti. Din 1990, s-a stabilit in Germania, mai intii ca student la Colegiul de Muzica din Köln, pe care l-a absolvit cu titlul „Master Degree with honour”.
L-a cunoscut pe virtuozul pianist Eugen Ciceu - Cicero in Germania dar in august 1994, a colaborat pentru prima oara cu el, in cadrul unui concert sustinut de pianist la Bucuresti. A fost inceputul unei conlucrari neintrerupte intre Decebal Badila si Eugen Cicero, pina la trecerea acestuia in nefiinta, in 1997.
Gratie disponibilitatilor sale de exceptie – tehnica instrumentala surprinzatoare, simt ritmic, memorie si fantezie improvizatorica, subtilitate armonica, cariera lui Decebal Badila atit ca muzician de studio cit si ca performer live a insumat un mare numar de participari la inregistrari, concerte, emisiuni TV si festivaluri de jazz in Europa, Asia, America Latina alaturi de Clark Terry, Sammy Nestico, Bob Mintzer, Larry Coryell, Chaka Khan, The Temptations, The Supremes, Bireli Lagrene, Marc Russo, Brandon Fields, Graham Haynes, Shirley Bassey, Maria Schneider, Koono, Horst Jankowski, Markus Stockhausen, Tony Lakatos, Wolfgang Haffner, Peter Weniger, desigur Eugen Cicero si multi altii.
Discografia proprie cuprinde pina in prezent doua interesante albume de autor: „Nothing But Bass” (1995) care s-a bucurat de o recunoastere internationala pentru harul melodic si imaginatia dovedita in compozitiile sale, si „Archibald’s Dance” (2001), CD de bass solo apreciat pentru putin comuna virtuozitate si muzicalitate, ca si pentru ineditul si modernismul creatiilor.
Din 1997 este membru al Big band-ului „SWR” din Stuttgart.
O dimensiune noua venind sa intregeasca in anii din urma portretul artistului, a constituit-o pentru Decebal Badila descoperirea si cunoasterea de la sursa a muzicii braziliene, bass-istul activind adesea in Sao Paolo.
Aparitiile sale la editiile 2004 si 2005 la Festivalul International de Jazz de la Bucuresti au venit sa reconfirme si in tara incontestabila consacrare a artistului pe scenele lumii.
http://www.bestmusic.ro/Artist_Decebal-Badila_3589_biografie_0.html

ugumba ye



archibald`s dance



prelude of the black sea



caravan



georgie`s pub




colours of heat



dog`s point of view




baobab`s vision




transilvanian song




black sea -interlude 1




the spanish roots of archibald jones



maestro bagabont



.... by starlight




call it jazz




black sea -interlude 2




there is no greater love

No comments:

Blog Archive

Traffic de la data de 6 octombrie 2007