Tuesday, December 4, 2007

Hermeneutică



(Ştiinţa şi arta interpretării textelor vechi, în special biblice; ştiinţa exegezei. ♦ Ştiinţa sau metoda interpretării fenomenelor culturii spirituale.)
Cuvântul hermeneutică nu prea te duce cu gândul la un spectacol. Iată că dintr-o colaborare Radu Paraschivescu şi Victor Drăgan & Flaviu Suhastru se naşte un spectacol coupe: "Curs de hermeneutica nesimţirii / Mir". El poate fi văzut la Timişoara pe 10 decembrie, în cadrul Dezbaterii Naţionale a Legii Instituţiilor Publice de Spectacole şi Concerte (8-10 decembrie), eveniment organizat de Asociaţia Culturală Turn.
"Evenimentul are ca scop crearea unui cadru de întâlnire şi discuţii pe marginea acestei legi, în vederea îmbunătăţirii sistemului legislativ teatral din România".
Spectacolul "Curs de hermeneutica nesimţirii", după "Ghidul Nesimţitului" de Radu Paraschivescu, a fost premiat la Gala Tânărului Actor HOP, în 2006. În spectacol îl regăsim pe actorul Bogdan Sărătean. Sarcina sa este să dezvolte aspectele ale unei posibile realităţi cotidiene. Primul plan este ocupat de un profesor, care predă arta de a deveni nesimţit. Auditorului cursului este chiar domnia sa Publicul. Pe de altă parte "Mir", monolog de Victor Drăgan şi Flaviu Suhastru, prezintă povestea unui om, pe o bancă, într-o gară, care îşi aşteaptă copilul aflat în ultima sa zi de şcoală.

Cotidianul poate fi special dacă îl priveşti cu atenţie. Astăzi mă gândeam că dacă am încerca să semnalizăm unui uriaş de 500 de metri că este absolut necesar să o ia la stânga, probabil că am termina frustraţi cu gândul că uriaşul e prost. Pe de altă parte, dacă un om de 1 centimetru ne-ar semnaliza disperat să o luăm la stânga, am călca pe el îngreţoşaţi fără să ne punem problema că ar putea gândi ceva. Gândindu-mă la aceste lucruri îmi puneam problema de cât la sută din realitate percepem în mod real… unele lucruri sunt prea mari, altele prea mici… Nu am găsit încă un răspuns.
Alături de "Curs de hermeneutica nesimţirii / Mir", vor mai fi şi "Stăteam întinşi pe pat", de Daniil Harms (Auăleu Teatru de Garaj şi Curte - Timişoara) şi "Arto Fan Hoh" (Teatrul Liber Imago - Cluj), plus concertele celor de la Blazzaj şi Melting Carousel.

Despre “Ghidul nesimtitului” de Radu Paraschivescu am aflat următoarea părere:
“Nesimtirea e un virus redutabil, cu instalare rapida si efecte demolatoare. Ea se instaleaza in aproapele anonim, dar ii afecteaza mai mult pe cei din jur. Nesimtitul devine pe zi ce trece o prezenta constanta, greu de evitat si imposibil de strunit, in tren sau la opera, in autobuz sau la biserica, in parc sau la teatru, in Parlament sau la bloc, reprezentantii acestei categorii fondeaza un cult volatil, fara agenda si fara orizont. Religia lor e sfidarea celorlalti. Nesimtitul nu are un cod de reguli, dar se comporta ca si cum l-ar avea. E invaziv pana la ubicuitate, pisalog pana la nevroza si vociferant pana la delir. Il vezi unde nu te astepti, il auzi peste tot, il adulmeci la fiecare colt de strada si pe fiecare culoar de vagon, insa nici macar el nu detine toate parghiile mestesugului. E imperfect si are nevoie de indrumari. Exact asta face Ghidul nesimtitului- furnizeaza reglajele necesare celor ispititi de performanta in domeniu. Sigur, miza lui formativa si informativa e o gluma. Ghidul nesimtitului vrea in primul rand sa amuze. Numai ca in spatele tonului ironic al cartii rasar fapte, intamplari si buclucuri de care foarte multi dintre noi au avut parte. Si peste care n-au putut trece doar cu un dus, o caseta cu muzica de relaxare sau o injuratura bine tintita.” (http://librarie.e-noesis.ro/ghidul-nesimtitului-p-2501.html)




No comments:

Blog Archive

Traffic de la data de 6 octombrie 2007